8/06/2011

Cupcakes met Chocoladebotercream


Bij Nina zag ik laatst een heel lekker recept voor Cupcakes met Chocoladebotercream. 'Aan de slag!' Dacht ik. Zo kwam het dat ik (samen met mijn zusje Suzanne) naar de supermarkt ging om alle ingrediënten te krijgen. Direct toen we thuiskwamen begonnen we met bakken. 33 (!) cupcakes haalden we uit het recept. Ook proberen? Lees dan verder. 

Ingrediënten voor +/- 30 cupcakes: 
Voor de cupcakes
350 gram zelfrijzend bakmeel
275 gram bloem
220 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur) 
440 gram kristalsuiker
4 grote eieren (op kamertemperatuur) 
220 ml melk
1 theelepel vanille-extract (omdat wij dit niet konden vinden + niet wisten wat het was ;$ hebben wij een zakje vanillesuiker gebruikt) 
Muffinvormpjes 

Voor de Chocoladebotercream 
165 gram ongezouten boter (zacht) 
1 eetlepel melk
125 gram chocolade 
250 gram poedersuiker (de bussen van Van Gilse hebben precies deze hoeveelheid) 
Een halve theelepel vanille extract



Let's begin!
Je begint met het bakken van de cupcakes: 
# Verwarm de oven voor op 180 graden. 
# Meng het zelfrijzend bakmeel en de bloem in een kom. 
# Maak de boter zacht met een mixer en mix daarna de suiker erdoorheen tot alles goed gemengd en zacht is. 
# Voeg de eieren één voor één toe en mix na elk toegevoegd ei. 
# Voeg nu in drie delen het bakmeelbloem mengsel toe. Mix elke keer goed. Tussen de drie delen door voeg je de melk en vanille extract toe. Zorg dat alles goed gemixt is en dat er geen klontjes meer inzitten. 
# Schep het mengsel in de vormpjes, doe ze niet voller dan 3/4. 
# Bak de cupcakes in 20-25 minuten goudbruin. (ondertussen ga je beginnen met de botercream) Test met een satéprikker of ze gaar zijn. Laat ze hierna even afkoelen. 

En nu de botercream! 
# Smelt de chocolade au-bain-marie tot het helemaal gesmolten en vloeibaar is. Laat het daarna afkoelen tot het lauw is. 
# Mix de boter in een kom tot het romig is. 
# Voeg de melk voorzichtig toe en mix tot het helemaal glad is. 
# Voeg nu de chocolade toe en mix weer tot het helemaal glad is. 
# Voeg nu de vanille extract toe en mix nog een keer tot het helemaal glad is. 
# Voeg als laatste in kleine hoeveelheden de poedersuiker toe. Ondertussen mix je steeds, maar doe dit op de laagste stand om te erg stuiven tegen te gaan. 

Als je dit allemaal gedaan hebt breng je de botercream aan. Bij ons ging dit niet echt mooi, maar dat maakt het niet minder lekker :D

Liefs, Marjolein 
(sweethippos@hotmail.com)

nRelate Posts and Homepage